Conferentie georganiseerd door Michel Collon op 9 november ’15 te Brussel

Met als gastsprekers:
Ahmed Bensaada (Arabesque$), Majed Nehmé (Afrique-Asie), Mohamed Hassan (La Stratégie du Chaos, Jihad made in USA), Bahar Kimyongür (Syriana, la conquete continue).

Inleiding van Michel Collon
Arabesques.

Het boek van Ahmed is een uitstekende handleiding van hoe de VS te werk gaat om revolutionaire, nationale bevrijdingsbewegingen en progressieve bewegingen en staten de kop in te drukken en te vernietigen.
Ik ben steeds opnieuw verwonderd hoe creatief de VS zijn op dat domein. De “Arabische lentes” zijn daar een goed voorbeeld van. Valt het niet op dat de opstanden gebeurden in de landen waar de bevolking het minst wordt onderdrukt? Valt het niet op dat de opstandelingen in Egypte geen anti-VS slogans riepen, alhoewel Moebarak steeds afhankelijk was van de VS?
De rol van “de alternatieve media” zoals facebook, twitter,.. waren erg groot. Ahmed legt uit hoe deze media werden gebruikt, door wie en voor wie.

Ahmed

We kunnen er niet om heen; internet is een oorlogsinstrument in handen van de VS.
We hebben dat allemaal kunnen ontdekken dankzij de onthullingen van Snowden.
De VS infiltreren niet alleen de bewegingen die aanzetten tot opstand en die de opstand leiden, maar hen ook opleidt en steunt op allerlei manieren.
Het scenario is meestal hetzelfde. Door de VS gesteunde en vaak gecreëerde NGO’s en “democratische burger bewegingen” activisten kunnen hun isolement doorbreken dankzij google. Hillary Clinton sprak in 2010 haar steunt uit voor de cyber-activisten.
Toen de opstand in Egypte volop bezig was organiseerde het Moebarak regime een black-out op het net. Dankzij google en twitter konden de activisten op het net deze black-out omzeilen om actief blijven.
Hilary Clinton zei het reeds in 2009: “de Iraniërs hebben twitter nodig”.
Het was een bediende van google in Egypte die een van de belangrijkste leiders van de opstand werd.

Michel

Toch speelde het internet een positieve rol eind de jaren negentig. Ik denk bv aan de anti-globalisten beweging, die in Seattle een hoogtepunt kende.

Ahmed

Dat is waar maar ondertussen hebben de VS hun les geleerd en is er veel veranderd.
In de VS is het verboden om facebook en het netwerk tor[1] te gebruiken voor rechtvaardige sociale en democratische bewegingen. Terwijl de VS deze wel gebruikt om landen en bewegingen te ondermijnen.
De VS gebruiken dus duidelijk een dubbele standaard.
Vandaag werkt google (in dienst van de VS) aan het “Commotion”[2] om los van het internet te communiceren en om aan elke controle te ontsnappen [3].
Organisatie als het NED[4], die “de ontwikkeling van de democratie wil ondersteunen” en onder meer actief is in het onderwijs in verschillende landen, vervangt de CIA. Het geeft de indruk dat de CIA van de radar is verdwenen.
De Republikeinen, met Mc Cain als woordvoerder, zijn het meest agressief in het ondermijnen van landen en bewegingen. Mc Cain daagt overal op waar “revoluties” aan de gang zijn of gewonnen hebben.

Het begon eigenlijk allemaal in 2000 tijdens na de mislukte oorlog tegen Servië. Om Milochevich te doen vallen werd de organisatie Otpor[5] opgericht en zocht de VS via google naar “de perfecte manifestant”, “de perfecte woordvoerder”. Het NED (reeds hoger genoemd) en het Freedom House[6] van de “filantroop” Soros financierde “de burgeropstand”.

De cyberactivisten speelden een enorm grote rol in “de gekleurde revoluties” en in “de Arabische lentes”. Overal de zelfde methodes ordewoorden en symbolen. Zo werd “de vuist” zowat overal overgenomen (men nam soms zelfs niet de moeite om de grafiek van het logo te veranderen).
otpor

Op basis van hun ervaringen in Servië werd een handboek met 189 regels opgesteld.
In Syrië kreeg de zwakke “democratische oppositie” miljoenen dollars om een eigen TV zender op te richten om de regering van Assad te ondergraven.

De cyber internationale van de contrarevoluties lukte in vele landen, maar lukte niet in bijvoorbeeld Venezuela en niet in Rusland (Poetin organiseerde een zeer dynamische anti-beweging van jonge Russische nationalisten).

Michel (vraag aan de andere leden van het panel)

Welke lessen kunnen we uit die “revoluties” trekken?

Bahar Kimyongür, auteur van Syriana la conquete continue [7]
Ik volg de opmerkelijke analyses van Ahmed al vier jaar lang. Ik leerde veel en ben hem daarvoor erg  dankbaar.
De oorlog in Syrië is het gevolg van een langdurend ondermijningswerk. Het ontstond bij de stichting van Israël na de Tweede Wereldoorlog. Vader en zoon Assad hebben het “regime change” gewild door de VS en Israël kunnen beletten.
De VS voerden twee oorlogen tegen Irak maar konden die overwinning niet echt verzilveren in Irak en herhalen in andere landen. Daarom zocht Bush andere methodes.
Om Syrië en haar bondgenoten te verzwakken werd de “Ceder revolutie”[8] van 2005.
Het was onder impuls van de VS dat de AKP werd opgericht in Turkije. Erdogan heeft mooie te beweren dat hij enkel naar Allah luistert, hij is en blijft de marionet van de VS.
Alle pseudo revolutionairen uit al die bewegingen kennen en ontmoeten elkaar. Zij behoren tot de jetset van de contrarevoluties met Mc Cain als kampioen.
Alle gekleurde revoluties hebben maar één kleur, de groene kleur van de dollar.
Vele naïeve mensen  hier en in de door de contrarevolutie bedreigde landen denken dat “de CIA verdwenen” is. Zij zien en begrijpen de nieuwe aanpak van de VS niet en daarom geloven ze allerlei theorieën over “etnische en religieuze conflicten”. Die conflicten bestaan, in minder en grotere mate, maar zij zijn niet de oorzaak en de motor van die opstanden. Die tegenstellingen en conflicten werden en worden wel op een meesterlijke wijze gemanipuleerd. Door het gebrek aan kennis en inzicht ontstaan er ook allerlei complot theorieën. Het boek van Ahmed maakt daar brandhout van.

Majed (hoofdredacteur van het blad Afrique-Asie[9])

Ahmed leert ons de documenten van de VS begrijpen. Het gekke is dat de VS alles publiceren wat ze doen en wat ze willen. Welke revolutie ze voeren en gaan voeren, waar het geld naartoe gaat).
Michel Collon was een pionier in het ontrafelen en het bekritiseren va de media. Zijn boek Attention media maakte een diepe indruk op mij.
Het boek Arabesque$ is belangrijk om de rol van het net in al die “revoluties” goed te begrijpen.
Met de oorlog in Syrië zitten we opnieuw in “de koude oorlog”.
Met de “cederrevolutie” wilde men Libanon destabiliseren. Al is het Syrische leger vertrokken uit het land, een tegenbeweging van de bevolking belette een nieuwe burgeroorlog. De moord op Rafik Hariri is ofwel het werk van de VS en Israël.
Israël is er niet in geslaagd Hezbollah te vernietigen, wel in tegendeel.
Het was de bedoeling van Israël en van de VS Hezbollah te vernietigen, om Libanon opnieuw te controleren en de regering Assad te doen vallen. Dat is jammerlijk voor de VS, mislukt.
De eerste oorlog tegen Irak begonnen met media-leugens. Na 1,5 miljoen doden door het embargo was de tweede oorlog tegen ik Irak nodig. Gestart opnieuw met een grote leugen.
De VS staten zitten in drie oorlogen: Afghanistan, Irak en  Syrië. Het is de chaos.
Enkele jaren geleden publiceerde mijn maandblad als voorpagina de waarschuwing “Arabische lentes = islamitische winter”. Ik werd belachelijk gemaakt en met de nek aangekeken. Vele deuren gingen toe voor ons tijdschrift.
Nu steunt de VS de oorlog in Jemen. Het begon met de Nobelprijs die aan de Jemenitische activiste Tawakkul Karman, die nauwe banden had met de moslimbroeders, werd gegeven.
De VS dreigen in het Midden-Oosten alles te verliezen. De Egyptische generaals keren zich ook tegen de VS.
De Arabische landen beginnen de praktijken van de VS te begrijpen. De oppositie in Algerije keer voldoende geld om 70 “alternatieve” TV stations  in de eter te plaatsen. Maar de Algerijnen weten wat terrorisme is en willen geen tweede “burgeroorlog”.

Michel

Vandaag gaat Syrië volop deelnemen aan de oorlog tegen Syrië om het “te redden”. De media steunen hem daarin. Zijn die dan zo blind?

De media weten heel goed hoe de vork in de steel zit.
Na de oorlog tegen Irak wilde de VS Syrië volledig controleren. Dat lukte niet.
Via Turkije dwong de VS Syrië een liberale politiek te volgen.
De politieke en economische banden tussen beide landen werden groot. We was ten nadele van de Syrische bevolking (werkloosheid, armoede).
Ik moet lachen met de bewering dat er geen vrijheid was in Syrië. Het was Assad die het internet toegankelijk maken. Het internet dat nu tegen hem wordt gebruikt.

De VS lijden nederlaag na nederlaag. In Afghanistan verliezen ze het noorden. Als Syrië wint dan komt er zeer waarschijnlijk een kentering in de wereld. De BRICS winnen het steeds meer op de VS. China steunt Syrië “in alle stilte”. Rusland en China zijn zo stem geweest een UNO resolutie tegen Libië te stemmen. Ze hebben hun les nu wel geleerd.
De regering van Assad staat sterk in haar schoenen. Ze krijgt nieuwe bondgenoten zoals Algerije en Egypte na de steun uit Libanon en Iran.
Saoedi Arabië en Turkije krijgen het moeilijk. De breuk met Syrië en Turkije breekt zuur op voor Turkije.

Mohamed Hassan, auteur de Jihad made in USA[10]

Ik bezocht, na 21 jaar afwezigheid, opnieuw Egypte in 2008.
Na twee dagen begreep ik dat er “iets” ging gebeuren. Dat de situatie explosief was voor het Moebarak regime.
20 jaar geleden produceerden de Egyptenaren 80 % van hun voedsel. Vandaag zijn ze afhankelijk van het buitenland voor hun voedsel voorziening. De helft van het PNB zit in Caïro. 6 miljoen Egyptenaren zijn doodarm, waaronder 70% van de jongeren. 10.000 universiteitsstudenten pleegden de laatste jaren zelfmoord. De haat tegen het regime was immens.
De VS controleerde Egypte sinds de laatste 30 jaar. Ze wisten dat het land ging ontploffen, bijgevolg hebben zij zich daarop voorbereid om de uitbarsting te controleren en te gebruiken in hun voordeel.
De meeste jongeren in Egypte hebben geen politiek bewustzijn. Ze zaten en zitten wel op het net. De VS hebben dan het net gebruikt om de jongeren te misleiden.
Omdat ze de situatie goed kenden konden ze de “vreedzame” contrarevoluties in Servië, Georgië en Oekraïne naar hun hand zetten. Een “vreedzame” contrarevolutie organiseren in landen waar ze geen controle op hadden ging moeilijker. Daarom zijn ze militair opgetreden tegen Libië en voeren oorlog In Syrië.

Rusland werd vernietigd totdat Poetin aan de macht kwam. In plaats van met 16 miljoen te groeien elk jaar verminderde het aantal inwoners in Rusland drastisch. Oudere mensen gingen sneller dood en er werden weinig kinderen geboren.
Honderden westerse Ngo’s kwamen de armoede “bestrijden”.
Poetin organiseerde met succes een tegenbeweging. Hij kon daarbij gebruik maken van de gunstige olieprijzen.
De jongeren van de “Arabische lente” waren naïef. De door de VS gesteunde moslimbroeders hebben al tientallen jaren de contrarevolutie voorbereid.
Revolutie voeren is geen “flower power”. Hou u deuren gesloten voor het Westen.

Ahmed

Dat is volledig correct. In de Arabische wereld leefde toen een soort van “revolutionair romantisme”. Ik waarschuwde al in 2011 voor de “Arabische lentes” maar werd toen met de nek aangekeken.
Bahar

Een oplossing van het conflict is mogelijk.
Het voorstel van Rusland is het meest realistisch en rechtvaardig.
Een dialoog met alle werkelijk democratische Syrische krachten moet mogelijk zijn.
De buurlanden Iran en zelfs Egypte kunnen hier bij helpen.
Egypte keert zich stilaan af van de VS. Ik bezocht Caïro en zag zelf op straat de aanwezigheid van Rusland (affiches van Gazprom).

Mohamed

Naast de VS spelen de golfstaten en vooral Saoedi Arabië een zeer negatieve rol.
Saoedi Arabië is erg agressief. Ze willen al lang Assad en de Alawieten van de macht verdrijven. Syrië, de Hezbollah en Iran de grootste vijanden van Saoedi Arabië.
De Saoedi’s begrijpen dat hun plan niet gaat lukken. Daarom halen ze hun plan B boven: de export van hun olie veiligstellen door de controle te verwerven van Somalië en Jemen. Vandaar de oorlogen in en tegen die landen.

Bahar

Syrië zal niet vallen. Het verhaal van de dictatuur van de Alawieten is een sprookje.
Het leger is de ruggengraat en de spiegel van de bevolking in het land. De militairen, dat zijn voor 80% soennieten.

Mijn besluit (FDM)

Het was een schitterende en goed georganiseerde avond met meer dan 100 deelnemers uit zeer verschillende landen en middens.
Het was ontroerend vast te stellen dat alle sprekers het steeds roerend met elkaar eens waren en net als een team op de standpunten van elkaar inspeelden.
Eigenlijk niet zo verwonderlijk want de boeken (zie de boutique[11])van de sprekers en Michel Collon sluiten ook naadloos bij elkaar aan.
Wat mij nog het meest is bijgebleven is dat tijdens de conferentie het imperialisme niet alleen werd aangeklaagd maar dat alle sprekers ook vrij optimistisch zijn in de toekomst van het Midden Oosten omwille van de nieuwe situatie en actoren in dat deel van de wereld. Het werd nog maar eens duidelijk dat het imperialisme, en in de eerste plaats de VS, op haar retour is.

[1] Tor (kort voor The onion router) is een open netwerk voor anonieme communicatie gebaseerd op een techniek genaamd Onion routing. Onion routing is een technologie ontwikkeld in 1995 door het United States Naval Research Laboratory.[1] Het netwerk is een van de systemen die Edward Snowden gebruikte om geclassificeerde documenten openbaar te maken. Het Tor-netwerk is bedoeld om te voorkomen dat anderen door analyse van het berichtenverkeer kunnen achterhalen wat de herkomst en bestemming van berichten is. De Tor client is opensourcesoftware en het gebruik van het Tor-netwerk is gratis

[2]  https://commotionwireless.net/about/faq/

[3] http://www.lemonde.fr/technologies/article/2011/08/30/commotion-le-projet-d-un-internet-hors-de-tout-controle_1565282_651865.html

[4] Het National Endowment for Democracy (NED)  is een Amerikaanse  “privé” vereniging die als doelstelling heeft “de democratie en de democratische organisaties en instituten te ondersteunen”. Het NED is reeds in 1983 gesticht en haar fondsen zijn afkomstig van het staatsdepartement (het ministerie voor buitenlandse zaken) en heeft de permanente steun van het Congres (Democraten en Republikeinen).

[5] De beweging Otpor, in het cyrillisch Отпор (“weerstand”), is een politieke organisatie die werd gesticht in 1998 met de steun van het NED (zie hogere voetnoot) en van de multimiljardair en “filantroop” Soros. Otpor ligt aan de basis van talrijk “revoluties” (al of niet geweldloos) doorheen de wereld. De organisatie ondermijnt systematisch de macht van de landen die zich verzetten tegen de politiek van de VS. Otpor werd bekend door haar smerige rol bij de val van Slobodan Milosevic  in september 2000

[6] https://fr.wikipedia.org/wiki/Freedom_House

[7] http://www.michelcollon.info/boutique/fr/home/13-syriana-la-conquete-continue.html

[8] De cederrevolutie was de naam die door de Amerikaanse overheid gebruikt werd voor een reeks demonstraties en grootscheepse burgerlijke actie in Libanon als gevolg van de moord op voormalig eerste minister van Libanon Rafik Hariri op 14 februari 2005. De naam kreeg brede navolging in westerse media. In Libanon zelf werd de opstand “ Opstand voor onafhankelijkheid” (dus gericht tegen Syrië) of de “14 maart-beweging” genoemd, naar de datum van de grootste demonstratie. Deze door de VS georkestreerde en door het Westen ondersteunde contrarevolutionaire beweging, mislukte gelukkig jammerlijk.

[9] Hun website is niet actief http://www.afrique-asie.fr/

[10] http://www.michelcollon.info/boutique/fr/home/18-jihad-made-in-usa.html

[11] http://www.michelcollon.info/boutique/fr/